Kalimeris insisa is een universele drachtplant ----- Terug naar vorige pagina
In mijn tuin staat ca. 1 m2 Kalimeris insisa die gewoonlijk door allerlei insecten worden bezocht. Op eerste Pinksterdag 2011is een overzicht gemaakt van de bijen die er kwamen foerageren voor voornamelijk nectar. De meeste voorkomende, en door de jaren heen meest trouwe bij was de tronkenbij: midden op de dag waren ca. 20-30 bijtjes aanwezig (een foto volgt). Maskerbijen waren er in kleinere aantallen (ca.10), ook deze komen ieder jaar voor.

Enkele wormkruidbijen waren ook al aanwezig, maar deze komen vooral in juli-augustus (nabloei) talrijk voor.

Verschillende zandbijen worden geregeld op deze plant waargenomen dit keer een verschoten exemplaar van Andrena bicolor. Dit geldt ook voor groefbijen (Lasioglossum) (nog geen foto) en bloedbijen (Sphecodes) zie foto's eerste pagina.

Tot nu toe minder trouw, maar op de Pinksterdag en daarna zeer geregeld aanwezig was de Tuinbladsnijder (Megachile centuncularis). Omdat de Slobkous bij ook in de tuin netselt werd op 17 juni ook mannetjes van de slobkousbij op kalimeris gezien.
Ander trouwe gasten zijn uiteraard verschillende soorten hommels, de honingbij. Het boomblauwtje die permanent in de tuin voorkomt, is af en toe op deze plant te zien.
De situatie die hier wordt beschreven is niet van zelfsprekend. Een pol van Kalimeris die op een droge plek in de tuin staat wordt niet of nauwelijks door bijen bezocht. De bijen zijn er alleen als er voldoende nestgelegenheid in de buurt is. In oude woonwijken met oude schuren en andere verweerde elementen komt vaak veel nest gelegenheid voor. In nieuwbouwwijken en zeker VINEXlocaties ontbreekt deze nestgelegenheid. Bijenhotels kunnen dan een oplossing bieden maar dan moeten er ook andere soorten drachtplanten voorkomen waarna de bijen zich kunnen vestigen.
 
Een honingbij Het stuifmeel komt niet van deze plant Terug
 
Een honingbij zonder stuifmeel Terug
 
Een hommel Terug
 
Tuinbladsnijder (vrouwtje) Terug
 
Tuinbladsnijder (vrouwtje) Terug
 
Tuinbladsnijder (vrouwtje) Terug
 
Tuinbladsnijder (vrouwtje)mannetje) Terug
 
Wormkruidbij (mannetje) Terug
 
Een zandbij (Andrena bicolor) Terug
 
Tuinmaskerbij - Hylaeus hyalinatus Terug
 
Tuinmaskerbij Terug
 
Tuinmaskerbij Terug
 
Tuinmaskerbij parend Terug
 
Tronkenbij (vrouwtje) Terug
 
Slobkousbij (mannetje) Terug
 
Slobkousbij (mannetje) Terug
 
Boomblauwtje Terug
 
Boomblauwtje Terug